Centar za promociju civilnog društva (CPCD) je u periodu od 20. do 24. aprila 2015. godine putem svog Resursnog centra obilježio Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacijskim tehnologijama, čime se BiH pridružila grupi od 135 zemalja u svijetu koje obilježavaju ovaj dan.

U želji da osigura maksimalno podizanje svijesti o mogućnostima zaposlenja u ICT-u, Resursni centar je za više od 500 djevojčica i djevojaka od 13-19 godina organizovao inovativne radionice, edukativne i informativne sastanke, te posjete ICT kompanijama tokom cijele sedmice u kojoj se obilježavao međunarodni Dan djevojaka u IKT-u.

Dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama obilježava se širom svijeta još od 2010. godine. Ustanovila ga je Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU) sa ciljem podizanja svijesti o značaju uključivanja djevojaka u oblast informaciono-komunikacionih tehnologija i promovisanja prednosti koje sa sobom nosi karijera u tom sektoru. Kao međunarodna inicijativa, ovaj dan se obilježava u cijelom svijetu i to na jedan dan – svakog četvrtog četvrtka u mjesecu aprilu. BiH po prvi put na značajniji način učestvuje u obilježavanju ovog dana koji ima za cilj promociju ICT-a i karijernih mogućnosti za djevojke u ovom sektoru.

CPCD je uručio prigodne zahvalnice kompanijama Establish, Fondacija Hastor, Microsoft, BH Telecom, Mistral Technologies, Personal, te Drugoj gimnaziji Sarajevo i Gimnaziji “Filip Višnjić” iz Bijeljine koji su podržali projekat i čije su ekspertice učestvovale u radionicama, te Japanskoj razvojnoj agenciji koja je donirala udžbenike za učesnice.